Junsele

Ådalsleden
Leden är nu märkt och skyltad hela vägen från Kullberg till Ed där Ådalsleden ansluter till Nipleden.  Leden kan vandras utan kartor men uppdaterade kartor kommer senare att finnas.
På skogsstigar är leden väl märkt med gula prickar. Där leden går samman med Kyrkvägen från Eden och med Ridvägen Mo-Näsåker finns också röda markeringar. På skogsvägar och andra vägar finns inga eller endast få gula prickar men däremot skyltar ”Vandra i Västernorrland  Ådalsleden”  och/eller pilar där det finns minsta tveksamhet vart man ska gå. Detsamma gäller stigarna.
Tycker ni märkningen är undermålig på något ställe är vi tacksamma om ni kontaktar Mitt Sverige Turism. Kontakta oss också gärna om vad ni tycker om leden!

Leden är lättvandrad och det finns spänger på de flesta av myrdragen.  Det finns dock fortfarande en del fuktiga ställen där du, speciellt när det har regnat, inte kan undgå att få blöta fötter. Även vid torr väderlek kan man lätt få våta strumpor. Det är tillrådligt att ta med något par extra strumpor, men inte bomullsstrumpor. Och också ett par extra skor vid vandringens slut. Vad man ska ha för skor är individuellt men det finns idag mycket att välja på. Vandringsskor som liknar joggingskor men som har kraftigare sula. Det är viktigt att de är väl ingångna om man ska gå långa sträckor.
Vid varmt och fuktigt väder finns ställen med gott om mygg, t.ex. Vigdsjöområdet. Här är myggmedel en bra idé.

Vandring från Kullberg mot Junsele, ca 2 mil
Leden börjar vid Kullberg och passerar först över ett nytt hygge innan den kommer ner på en stig som går mycket vackert längs älven. Efter ett par kilometer kommer stigen fram på en grusväg som går uppe på kraftverksdammen ner till Degerforsens kraftverk. Därefter på skogsväg genom ett åslandskap med öppen tallskog. Skogsvägen kommer fram på asfaltvägen mot Eden och man svänger vänster över älven fram till Eden.

Här går Ådalsleden samman med pilgrimsleden från Kläppsjö. Den går på en fin stig ovanför Uman innan den kommer fram på vägen till Mo.  I Mo börjar Ridvägen (det finns tydlig skylt vid vägen).
För att komma in till Junsele fortsätter man längs vägen ytterligare tre kilometer till en korsning och svänger där till höger in på en liten sandig väg som mynnar up på Riks90 strax innan bron över Ångermanälven. Sträckan från Ridvägens början till Junsele centrum är 5 km.

Kyrkvägen är också en del av den medeltida pilgrimsleden, Finladsleden, som delvis är återfunnen och restaurerad. Finlandsleden gick från Salusand förbi Gideå och Björna, vidare till Myckelgensjö, Kläppsjö och Mo för att ansluta sig till Ridvägen med destination Nidaros (Trondheim).

Stannar du några extra nätter i Junsele rekommenderas vandringar i Långvattnets naturreservat som har en väldigt särpräglad natur.
Eller stanna till vid Kvarnån, några kilometer söder om centrum. Här finns information om åns 20 km långa flottningsled som gick från Hammartjärn via flera sjöar ner till Ångermanälven där Kvarnån mynnade ut. Sista flottningen skedde 1961, men fortfarande används flottarnas stigar – bl a av fritidsfiskare.

Ådalsleden 1  från Junsele mot Sollefteå, ca 100 km: http://www.mittsverigeturism.se/index.php?option=com_content&view=article&id=763&Itemid=144

Ådalsleden 2, Boteå-Barsta leden, från Boteå kyrka till Gålsjö bruk, ca 15 km: http://www.mittsverigeturism.se/index.php?option=com_content&view=article&id=783&Itemid=153