Östhammar

Den underbara roslagsnaturen bjuder riktigt in till vandring och möjligheterna är oändliga. Men om man inte vill ge sig ut på egen hand så finns det flera uppmärkta vandringsleder att hålla sig till.

Bogesundslandet
Här finns en vandringsled på 40 km. Nära Vaxholm är ett härligt friluftsområde med orörd natur. Den passerar bl a ett lövskogsreservat med över 300 år gamla lindar vid Frösvik. På Bogesundslandet finns nio olika vandringsrundor med sträckor från 3,5 till 10 km.

Roslagsleden 124 km
Går från Danderyd till Vigelsjö i Norrtälje och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna och Österåker. Ledens hela längd är 124 km men ett arbete pågår med att förlänga Roslagsleden från Norrtälje till Grisslehamn vid Ålands hav. Den nya delen blir ca 70 km lång. Roslagsleden går genom en vacker och delvis orörd roslagsnatur med många kulturella sevärdheter, bl a Wira bruk.

Blå leden 35 km
Sträcker sig från hamnen i Vaxholm till Domaruddens friluftsgård i Österåker. Leden går via det vackra Bogesundslandet och passerar genom Rydbo och Åkersberga.

Banvallar
vid nedlagda delar av Roslagsbanan är trevliga vandringsleder. Det är också tillåtet att cykla och rida på banvallarna. De sträckor som gjorts i ordning går mellan Norrtälje och Rimbo samt mellan Rimbo och Rånäs. Flera sträckor är i delvis användbart skick, bl a norrut från Rånäs samt från Rimbo till Hallstavik via Edsbro och Skebobruk.

Upplandsleden är 40 mil orange markeringarna på träd och vägvisare Uppdelad på tre avsnitt, ett med anslutning mot Stockholm. Leden är lätt att nå med både bil, buss och på vissa ställen med tåg. En vandring längs Upplandsleden ger dig inte bara en rofylld naturupplevelse, du får också se en bit av Uppland på ett lättsamt och avstressande sätt. Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig Upplandsleden. Du vandrar över hjortronens och orrarnas myrar, genom hackspettarnas och ugglornas skogar och utmed fjärilsrika åkerkanter och lövdungar.

Kolarmora – Gimo 21 km
Leden går genom viltrika skogar och myrterräng. Vid Gisslaren finns utsiktsberg, vindskydd och flera platser lämpade för rast och bad.

Gimo – Österbybruk 19 km
En omväxlande etapp genom både öppen och tät barrskog och över mäktiga mossar. Gamla dammbyggnader och ruiner berättar om en svunnen industriepok. Aspobaden är lämpligt för tältövernattning.

Österbybruk – Lövstabruk 30 km
Efter Films kyrka går leden längs en gammal malmtransportled och genom det tidvis vattenrika naturreservatet Florarna. Flera spänger har lagts ut. Etappen är tämligen krävande men övernattning kan ske vid Risön i stuga som är öppen året om. Info: Tb i Östhammars kommun.

www.osthammar.se