Dorotea

Kullerbacksrundan
En lätt led som startar med Sjöslingan vid Bergvattensjön för att sedan avvika mot slalombacken belägen mitt i Dorotea. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Dorotea innan du sedan fortsätter ned mot hembygdsområdet Kullerbacken. En rundslinga på 5km.

Lillbergsforsen
Gå i vacker och varierad natur mot Lillbergsforsen och Fjällån med möjlighet att se fåglar, älg och björn. Vill du få en längre sträcka startar du vid Bergvattensjöns T-brygga men föredrar du en kortare vandring kan du starta vid Byvägens slut vid bortre delen av Bergvattensjön. Tur och retur 9km alternativt 4km.

Kyrkstigen
Kyrkstigen användes förr i tiden av de boende i Avaträsk för att ta sig till kyrkan i Dorotea. Leden är lätt kuperad och går genom olika naturtyper med bland annat gammal granskog, gles tallskog och hyggen med utsikt mot höjder och berg runtomkring. 8 km enkel väg.

Toppstugan i Lajksjö
Från Lajksjö föreningshus går en vandringsled upp på Hemberget och till den nybyggda toppstugan. Härifrån har du vid klart väder en fantastisk utsikt över Lajksjön ända bort till fjällen vid horisonten. 5 km tur och retur.

Lillfjällsleden
Lillfjällsrundan är en fin runda som passar hela familjen! Du får här uppleva mycket av vad Borgafjäll kan erbjuda; så som kalfjäll, gammelskog, fjällbjörkskog och sjönära vandring. Denna led har vid flertalet platser olika korsningar där det kan vara svårt att veta i vilken riktning man ska bege sig näst. Dessa korsningar är markerade med pilar. Rundled på 12 km.

Storviksleden
Denna vandringsled leder dig upp på toppen av Våarmoevaartoe. Den följer sedan kammen bort mot Storviken, här får du en god utsikt både över Korpådalen i norr och dalen ner mot Borgasjön i söder. Vandringen tar dig även till samernas gamla sommarviste. Leden har en karaktär som passar den som har lite mer vana av att vandra i fjällen. Då leden är ”nygammal” och inte har använts mycket de senaste åren så har stigen på många platser växt igen. Där det är svår orientera sig så finns det kompletteringar med orangea snitslar så att det ska vara enkelt att hitta. Ställ en extra bil vid ett av målen då vandringen inte är en rundslinga. Enkel väg 11km. Slingan blir 18 km om du går grusvägen tillbaka.

Vallienbäcken
Om man kör från Borgafjäll, ca 11 km österut, förbi Båtas, kommer man fram till en skylt på vänster hand ”Vallienbäcken 6”. Stigen som leder upp till kanjonen har ny märkning och nya fina spångar förbi blötare område och myrarna. Kanjonen är ca 10 m djup. Detta är ett bra val då det är halvmulet eller mycket blåst! Totalt 6 km tur och retur.

Källa: Dorotea.se