Båstad

Hallands Väderö
Hallands Väderö är vackert beläget utanför Torekov. Hela ön är ett naturreservat, som för sin storlek är en av landets artrikaste platser. Runt ön finns flera markerade vandringsslingor som tar dig runt bland skogslandskap, öppna landskap och längs klipp- eller sandstränder. Besök också fyren och Väderömuséet. Knubbsälarna är ett känt och kärt inslag runt ön. Sedan frid­lysningen 1966 har kolonin ökat från tio individer till flera hundra.

Hovs Hallar
Hovs Hallar är ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen. Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, klapperstensfält och grottliknande formationer. Det finns ett antal stigar du kan följa både på höjden och längs stranden. Stigarna är inte fullt markerade, här kan du hitta dina egna stigar och uppleva ett riktigt äventyr.

Pershögsskogen
Längs Hallandsåsens branta nordsluttning ner mot Båstad ligger Pershögsskogen. Promenadslingorna i skogen klättrar upp mot åskrönet och ger fantastiska vyer under den del av året då träden står kala. Vårens knoppsprickning, sommarens kompakta gröna lövtak och höstens färgprakt gör skogen till ett omtyckt centralt vandrings- och motionsstråk, året om.

Båstad Runt
En naturskön och kulturfylld vandring på 9km i och runt Båstad tätort. Vandringen tar dig till många skilda miljöer – från det gamla Båstad i väster till lugnet i Malenskogen i öster, där den friska barrskogsluften blandas med havets spännande dofter. För kuriosa längs med vandringen finns en broschyr att hämta på Båstads Turistbyrå.

Kustslingan
Denna lättrampade rundvandring tar dig runt de östra delarna av Båstad och präglas av å, sjö, barrskog och hav. Stensån följer dig längs med stora delar av vandringen och du passerar Öresjön där man förr bröt kalk för tillverkning av kalktegel och som idag nyttjas för både rekreation och fiske. Ena halvan av vandringen går längs med havet och bjuder på både saltstänk och barrdoft.

Axelstorpsslingan
På Hallandsåsen, strax söder om Båstad, ligger Axelstorpsravinen. Det är hit Axelstorpsslingan tar dig och ger dig en upplevelse längs vägen med magnifik bokskog, vindlande sprickraviner, naturligt slingrande bäckar och fina utsiktsvyer. Axelstorpsslingan startar nere i Båstad för att sedan ta dig snabbt ut på landsbygden och upp på Hallandsåsen. Längd 9 km.

Sinarpsdalen
Som ett stråk mellan Båstad och Grevie går Sinarpsdalen, en tydlig spricka i Hallandsåsen, som bildades för ca 230 miljoner år sedan. Den 4 km långa vandringen går genom ett kuperat, vackert och artrikt landskap, med spår från flera generationer tillbaka. Sinarpsdalen fungerar som naturlig betesmark och skänker ro för både dalens kreatur och dig.

Grevie Backar
Grevie backar domineras av rullstensåsar med spännande historia. Utsikten över det böljande landskapet och Skälderviken är på sina håll fantastisk. Stora delar av Grevie backar är öppna betade områden men här finns också mindre skogspartier, enfälader, åkrar och våtmarker. En skönhetsupplevelse utöver det vanliga är de tusentals fridlysta backsipporna som färgar sydsluttningarna blåvioletta under sista halvan av april.

Hålehall
Vid Friluftsfrämjandets stuga i Hålehall, vackert belägen högt upp på Hallandsåsen, finns flera möjligheter till stärkande skogspromenader. Från parkeringsplatsen strax före stugan utgår 3 olika rundslingor i skogsmark. Du vandrar genom bok- och granskog, passerar våtmarker, småbäckar och mindre raviner. Dessutom finns en rundslinga på skogsväg som är lämplig för barnvagn.

Bjäre Banvall: Båstad – Förslöv
En helt ny rekreationsled som är asfalterad och har en grusad ridväg i sidan. Banvallen är precis som det låter den plats där tåget gick innan tunneln genom Hallandsåsen färdigställdes. Bjäre Banvall lämpar sig utmärkt för allt som rullar; barnvagn, cykel, rullstol, permobil och mycket mer. Längs vägen möter ni vacker utsikt över både Laholmsbukten och Skälderviken. Det finns också flera historiska platser att upptäcka. I Grevie som är halvvägs finns det toalett, cykelpump och möjlighet att fylla på vatten. Totalt 14 km.

Skåneleder:
Det finns en hel del Skåneleder i Båstad kommun, vilket listas nedanför. Klicka här för att läsa mer om Skåneleden.

Torekov – Vejbystrand
(Etapp 18 på Skåneleden – Kust till kustleden)
En kustnära vandring där du passerar flera fina småbåtshamnar och samhällen mellan Torekov och Vejbystrand. Torekov är synonymt med genuin fiskemiljö och du går förbi 1800-talsbebyggelse och fiskebodar. Vandringen söderut längs Bjärekusten går över strandängar, enefälader och Bjärekustens fornlämningar ligger tätt. Dagshög är en av de närmare tusen gravhögarna, och den störste med diameter på 42 meter. Längd 20 km.

Ängelsbäcksstrand – Båstad
(Etapp 21 på Skåneleden – Kust till kustleden)
Här vandrar du tvärs över Bjärehalvön, från den flacka kusten och uppför Hallandsåsen kuperade terräng. Längs Bjärehalvöns krokiga vägar och de öppna sluttningarna med vyer. På åsens sluttning vandrar du över Grevie backars rullstensåsar. Vid Axelstorp har du en artrik lövskog med branta bäckraviner vid din sida. Längd: 16 km.

Brammarp – Båstad
(Etapp 15 på Skåneleden – Kust till Kustleden)
Den här vandringen tar dig över betesmarker och vackra Älemossen, du möter annorlunda natur som inte finns på så många andra ställen i södra Sverige. Stigar och spångar för dig genom betes- och mossmarker. Landskapet berättar om bronsålderns höjdpunkter och 1800-talets utarmning av marken. Uppe på Hallandsåsen möts du av enastående utsikter över havet och Laholmsbukten. Längd: 12 km.

Båstad – Torekov
(Etapp 16+17 på Skåneleden – Kust till kustleden)
Denna del av Skåneleden bjuder på fantastisk kustvandring i varierande terräng mellan de två pittoreska och sommartid livfulla byarna, Båstad och Torekov.
På vägen passerar du Norrvikens trädgårdar, Englandsdals naturreservat med betande djur och Knösen, Bjärehalvöns högsta punkt. En annan höjdpunkt är Hovs hallar, ett dramatiskt landskap där Hallandsåsen möter havet. Längd 24 km.

Bjäreleden Runt
(Etapp 15-20 på Skåneleden Kust- till kustleden)
Ta dig runt stora delar av Bjärehalvön längs med Skåneleden och upplev höjdpunkter såsom Båstad, Knösen, Hovs hallar, Torekov, Dagshög och Hålehalls skogar. Upplev Båstads högsta punkt, dramatiska klippor, glittrande hav och djupa skogar. Ta del av all den kultur och historia som finns längs med vägen, stanna till vid de små gårdsbutikerna och vila upp dig på något av alla boende som erbjuds när kroppen behöver återhämtning. Längd 70 km.

Källa: Bastad.com