Helsingborg

Landborgpromenaden Slår det mesta!
Här finns lummig grönska, natursköna raviner och underbar utsikt över Öresund
längs vägen.  Landborgen höjer sig mellan 20 och 40 m över havet och är
resultatet av landhöjningen efter inlandsisens avsmältning. Längs kustlinjen, en
sträcka på 16 km omfattar flera olika miljöer.

Kärnan – Sofiero ca 6 km.
Från Kärnan i centrum går vandringen norrut, genom vackra parker och skön
natur med den ständigt återkommande utsikten över staden och Öresund. Det
välkända skogs- och naturområdet Pålsjö skog passeras och promenaden slutar
vid Sofiero slott i norr.

Raus kyrka – Kärnan ca 8 km
Sträcka från Raus kyrka till Kärnan är går igenom flera olika miljöer. Du har
möjlighet att vandra i Rååns dalgång med omväxlande landskap.

Tallskogsleden, 5,5 km
Från Råå vallar i söder till Wienertorget på Planteringen i norr sträcker sig denna
”tallskogsled”. Mer än 160 år gamla tallar finns i större och mindre planteringar
längs den skyltade leden.

Skåneleden,  cirka 27 km Orange markering
Skåneledens nya sträckning – från Grå Läge förbi Helsingborg till Fortuna strand.
Denna ”Öresundsled” sträcker sig från Grå Läge förbi Helsingborg till Fortuna
strand och kan på sikt gå ända ner till Falsterbohalvön och förlängas runt Skånes
hela kust.

Kullaleden, 70 km
Kullaleden är en del av Skåneledens delled SL 5 runt Kullahalvön från Helsingborg, via Höganäs, Kullaberg, Arild till Utvälinge. Leden erbjuder många varierande upplevelser längs sträckan.

Här finns Helsingborgs medeltida stadskärna, landborgens vackra vyer över Öresund och Danmark, de välkända slotten Sofiero, Kulla Gunnarstorp och Krapperup, stränder och pittoreska kustsamhällen, Kullabergs dramatiska klippformationer och Skäldervikens fågelrika sandstränder.

Kullaleden SL 5: etapp 6 Helsingborg-Domsten 11 km
En tidig start rekommenderas på vandringen från Kärnan i Helsingborg genom tre vackra stadsparker och vidare längs kusten i riktning mot Höganäs. Domsten ligger ungefär halvvägs och har bra bussförbindelser. Början av vandringen går uppe på Landborgen med fin utsikt över gamla Helsingborg som sträcker ut sig nedanför.

Med utsikten mot Öresund och Danmark som bakgrund går stigen genom vackra trädgårdar och bokskogen i Pålsjö Skog ner mot havet vid Sofiero. Sofiero var fram till 1970-talet den svenske kungens sommarresidens. Sofiero park utsågs 2010 till Europas vackraste park. På senvåren fyller tusentals rhododendron parken med sina sprakande färger. (Helsingborg – Sofiero 6 km, ca 1-2 timmar). Om du väljer att besöka parken i samband med din vandring, lägg till 1-2 timmar.

Nu går vandringen vidare genom skogen och längs sandstränder och stigen blir bredare. När ni når den första av flera små byar längs leden, Hittarp, bör ni ha gått i ca 2 timmar. Ni passerar flera charmiga byar med korsvirkeshus, parker med mera som ger ytterligare en dimension till den kustnära vandringen. Domstens by är också gränsen till Höganäs kommun. Gröna stadsbussar eller gula regionbussar tar dig tillbaka till Helsingborg eller vidare mot Höganäs/Mölle.

Från Domsten mot Mölle börjar du få syn på Kullaberg som vacker vy att vandra mot!

Boende finns i Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

Tips: Vandra omvänt och ta bussen från Helsingborg till Domsten eller Viken och vandra mot Helsingborg. Helsingborgs skyline och Kronborgs slott på den danska sidan är en vacker vy som följer dig hela vägen!

Matställen som är öppna året om finns i Helsingborg, Viken och i Höganäs.

Detaljerad karta och beskrivning finns på: Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden.

Domsten – Höganäs 11 km
När ni har passerat Domsten och tallskogen där det även finns ett vindskydd, kommer ytterligare några villor i byn Grå Läge. Vänd blicken mot havet och spana efter sälkolonin som finns här. Nu ser ni en stor väderkvarn några kilometer längre fram vilket betyder att ni snart kommer till den vackra byn Viken.

Det kan vara idé att går runt lite i de smala gränderna och njuta av små välskötta trädgårdar, korsvirkeshus och kullerstensgator.  I hamnen finns flera restauranger och även boende.

När ni passerat Viken dyker Kullaberg upp i fjärran – en vy som ni kommer att kunna njuta av under hela vandringen till Mölle.

Fortsätt förbi en av Sveriges äldsta golbanor, stigen ringlar sig fram mellan sanddynerna och en populär badstränd. Nästa lilla by är Lerberget med en liten hamn som gjord för en picknick. Sedan är det inte långt kvar till Höganäs.

Det är värt att nämna att från Lerberget och hela vägen till Mölle det finns en led som är anpassad för rullstolsburna. Den går bitvis parallellt med Kullaleden på den gamla järnvägen. Den användes i början på 1900-talet, då Mölle var en stor turistattraktion, för att slussa turister till Mölle, ibland ända ifrån Berlin. När tågen slutade gå gjordes sträckan om till en cykelled.

Boende finns i Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs. Restauranger som är öppna året om finns i Viken och Höganäs.

Höganäs – Mölle 12 km Ca 3-4 timmar
Lämna Höganäs city beach och följ den tidigare cykelvägen närmast havet fram till Strandbaden (45 minuter). I Strandbaden finns vandrarhem, hotell och campingstugor. Örestrands hotell serverar även luncher under vardagar.

Vid Örestrands hotell delar sig leden och vandringen fortsätter över strandängar och fälad. Cyklar och rullstolsburna fortsätter parallellt på den gamla banvallen som leder hela vägen till Mölle.

Mellan byarna Nyhamnsläge och Lerhamn går vandringsleden huvudsakligen på fäladen som är naturskyddsområde. Där betar ofta korna vilket bidrar till att behålla den ursprungliga floran och faunan. I området finns ett rikt fågel och djurliv, bland annat en riktig raritet – klockgrodan. Den som vandrar på fäladen i maj kan ha turen att höra grodans karaktäristiska läte.

På vägen mot Mölle ligger Krapperups slott med sin vallgrav och omgivande vackra park. Där finns också ett museum och konstgalleri liksom småaffärer och café (öppet för lunch på helger under lågsäsong).  Från leden når du Krapperup från “baksidan”genom en liten “snurrgrind” och vandrar förbi den historiska hästkyrkogården. Öster om Krapperup ser du Bräcke Mölla och där bakom finns även Kullahalvöns vingård!

Slutligen efter ca 4 timmars vandring kommer ni till den charmiga byn Mölle som är en fiskeby med gamla anor. Följ leden ner till den livliga hamnen där det finns restauranger och fina picknick-ställen.

Det finns B&B i Nyhamnsläge, samt pizzeria och matvarubutik.

I Mölle finns flera hotel, camping och B & B. Hotell Kullaberg serverar lunch och middag alla dagar året runt. Grand hotel har öppet vardagar för middag.

På sommaren finns det även många små restauranger runt hamnen som öppnar upp omkring 1 juni.

Detaljerade kartor och beskrivningar finns på: Skåneledens hemsida, etapp 1-6 av Öresundsleden SL 5.

Mölle – Kullens fyr 4,8 km Ca 1,5 timmar
Sträckan Mölle till Kullens fyr tar ca 1,5 timme, och bjuder på fantastisk utsikt, skog och klippor, vidare över kullarna, björk- och eneskog. Inte särskilt brant även om det är några ställen man behöver klättra några steg uppåt. Bra sträcka för barn som vill ha lite äventyr tillsammans med någon vuxen! Dock kan man inte gå med barnvagn runt Kullaberg.

Efter Mölle hamn fortsätter leden in i naturreservatet. Badplatsen i Fågelviken söder om hamnen har brygga och liten sandstrand. Solvik nordost om hamnen har klapperstensstrand med bryggor, dambad och barnbassäng. Ransvik med café (öppet sommartid) ligger på promenadavstånd på Kullabergs södra sida och syns från hamnen. Det går även att bada vid malarna(små stenstränder nedanför klipporna) på Kullaberg, till exempel Ablahamn och Josefinelust.

Väl uppe vid Kullens fyr finns massor att upptäcka. Kullens fyr från 1900 är Sveriges ljusstarkaste och högst belägna. Sedan 1200-talet har det funnits en fyrplats med kol- och vedeldad fyr. 1577-1601 ansvarade Tycho Brahe för fyren. I grottor på Kullaberg har man funnit spår från äldre stenåldern. Nedan för fyren har man funnit en bronsfigurin från yngre bronsåldern. De naturliga stenstränderna, malarna, och grottorna har också använts av fiskare och smugglare. Silvergrottan nedanför fyren är resultatet av gruvbrytning på 1500-talet, övriga är naturliga. I Naturum Kullaberg vid fyren finns information och guidningar.

Det finns även  restaurang 0ch cafeer med öppet dagtid under högsäsong. Guidade turer utgår från Naturum Kullaberg med grottvandringar, skattjakter, tumlarsafari mm.

Det finns ett hotell, Kullagårdens Wärdshus om du vill stanna uppe på berget resten av dagen och gå norra sidan hem dagen efter. Ner till Arild är det en dagsetapp (ca 12,5 km) över berget och genom skogen. Här finns inga restauranger så ta med matsäck!

Kullens fyr – Arild 12,5 km Ca 6-7 timmar
Leden på norra sidan börjar strax innan den stora parkeringen från fyren sett. Halva sträckan slingar sig stigen genom bokskogen. Leden är mer kuperad här än på den södra sidan med några branta “trappor” som ska bestigas.

Vid Josefinelust (3 km från fyren) finns en utsiktsplats ned mot den spännande klapperstensstranden och grottorna. Ledbrickor visar vägen till rastplats med toaletter och litet vindskydd (ca 300 m från leden).

Vid Djupadal (skyltat ca 5 km från fyren) finns skylt mot Mölle om man inte vill gå hela vägen till Arild. Från Djupadal tar det ca 30 minuter att komma ner till byn där du passerar Grand Hotell vidare ner mot hamnen.

Från Djupadal och vidare mot Arild blir andskapet öppnare, plötsligt dyker det upp en skogstjärn innan du viker in i skogen igen. Tips:  Ta en avstickare upp till Håkull, Kullabergs högsta punkt med en vidunderlig utsikt ända ner mot Köpenhamn. Lägg då till 1 timme, med ca 20 minuter upp/ner i vardera riktningen. Håkull är en populär picknickplats! Det finns skyltar som visar stigen mot Håkull.

Så småningom når du hembygdsgården Himmelstorp (ca 10 km från fyren) och vägen vidare ner till Arild. Himmelstorpsgården drivs som café vissa dagar under sommaren av hembygdsföreningen.

Sista delen av sträckan är relativt lätt att gå. (Himmelstorp – Arild ca 2,5- 3 km).

Detaljerad karta och beskrivning finns på: Skåneledens hemsida, etapp 1-6 av Öresundsleden SL 5. Mölle – Arild finns även på Every Trail

Utvälinge – Jonstorp 11 km Cirka 3 timmar
Utvälinge är ledens sista utpost, eller om man vill starten. Nedan finns beskrivning av sträckan med start från Utvälinge eftersom det kan vara en fördel beroende på busstrafik etc. Självklart går det lika bra att vandra från Arild till Utvälinge. Man kan även vandra från/till Ängelholms järnvägsstation (ca 12km från Utvälinge)  via Vegeåleden och en cykel- gångstig genom Kronoskogen.

Trafikplanerare hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Mellan Utvälinge och Jonstorp går  Kullaleden  igenom flera naturreservat med unika fågelområden vid Görslövsåns mynning. En tidig morgon eller kväll kan du upleva 1000 tals gäss som lyfter eller återvänder från åkrarna i närheten. En hängbro tar dig över ån. Boende finns t ex på Jonstorps vandrarhem,  (1,5 km från leden) eller B&B.

Utvälinge är ett samhälle som ligger naturskönt intill Vegeåns mynning i den inre delen av Skälderviken och har en härlig utsikt över Bjärehalvön och Kullaberg. Byn är Helsingborgs stads yttersta utpost i norr mellan Höganäs och Ängelholms kommuner. Stränderna, Sandön och Själrönnen har höga naturvärden speciellt för fågelfaunan. De långgrunda sandbottnarna är goda uppväxtmiljöer för fisk och bottenlevande småkryp som fåglarna äter. Här kan du se fågel året om och vintertid är det inte ovanligt att se havsörn sitta och vila på stenarna vid Själrönnen. Du kan även se knubbsäl vid Själrönnen om du har tur.

Njut av det vackra landskapet medan du går mot Norra Häljaröd. Ta en avstickare till Albertsgården för en kopp kaffe och en god vandrarbulle eller en hel kakmeny (öppet helger under vår/höst, sommaren alla dagar). Ta med en liten matsäck för en rast lite längre fram annars dröjer det nu tills Jonstorp eller Svanshall innan nästa matställe dyker upp.

Snart är du framme i Farhult, här är en härlig lång sandstrand med klitter och väldigt långgrunt. Man kan möta korna från stranden mittemot:-). Här finns även en sommarrestaurang. När du efter någon kilometer ytterligare passerar gamla skjutbanan titta gärna in i det nya vindskyddet med plats för minst 20 personer!

Ledbrickor visar vägen till Jonstorps centrum där det finns busshållplats, restauranger som har öppet året runt och en matvarubutik. För att komma till närmsta vandrarhem – fortsätt till Svanshall och ta av inåt landet ca 20-30 minuter, bl a genom en av Sveriges största plantskolor!

Detaljerad karta och beskrivning finns på Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden.

Jonstorp – Arild 10 km Cirka 3 timmar
Från Jonstorp fortsätter du igenom byarna Rekekroken och Svanshall. På sommaren kan du fylla på matsäcken i Svanshall och fortsätta in i skogen. Här och där öppnar sig trädridån mot Skälderviken och du ser Hallands väderö samt Torekov på Bjärhalvön. Stanna till vid det vattenfyllda stenbrottet. Blommar näckrosorna?

Fortsätt mot Bökebäck, där det kanske är dags att njuta av en picknick i hamnen. Gå vidare mot Skäret och ”vada” genom färgsprakande ljung, liljekonvaljefält och fri utsikt mot Skälderviken. Väl ute ur ljungen kan de vara idé att fortsätta vägen rakt fram och avvika från leden (ca 300 meter) för att besöka någon av restaurangerna i närheten. Flickorna Lundgren och Rut på Skäret är klassiska mat- och fikaställen!

Hitta sedan tillbaks till leden som återigen tar dig ner Skärets hamn och till stranden. Här ser man Litorinahavets strandvallar med rundade klapperstenar och raukar som utformats i urberget. Följ stranden med sina fascinerande klippformationer nu mot Arild.

I Arild finns två hotell med restauranger, ca 100 meter från leden ovan hamnen och en vingård (ca 1,5 km från leden) som erbjuder stugor med lägenheter.

I Arild är det läge att samla krafter inför bestigningen av Kullaberg som börjar direkt efter hamnen. Ca en gång i timmen går det buss mellan Arild och Höganäs.

Detaljerad karta och beskrivning finns på Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden. Mölle – Arild finns även på Every Trail

www.kullaleden.se

www.skaneleden.se

www.helsingborg.se

By till by
Slingan By till by tar dig mellan de två byarna Kattarp och Hasslarp. Vägen går genom åkermark, storgårdar och gamla lövängar. Du passerar också Hasslarps dammar, där det både finns grillplats, vindskydd och gott om fåglar för den intresserade. Totalt 8,5 alternativt 9,5 kilometer.

Västrabyslingan
Vandringens vyer visar ett flackt och vidsträckt jordbrukslandskap. Här och var sticker gröna små öar upp i åkrarna. Det är mestadels märgelgravar, där man förr tog kalkrik lera för att bättra på åkerjordarna. Idag är de ofta vattenfyllda och viktiga tillflyktsorter för djur och växter. Den vilda naturen håller sig till åkerkanter, vattendrag, märgelgravar, alléträd och buskridåer. 4,5 kilometer.

Signestorpsslingan
Signestorpsslingan bjuder på en omväxlande vandring på grusvägar och skogsstigar, förbi anrika storgårdar och genom lummig lövskog. 5 kilometer.

Landborgspromenaden
Välkommen att uppleva Helsingborgs unika vandringsled. Landborgspromenaden är fylld av variation med många fantastiska grönområden och vackra utsikter över staden och Öresund.

Mörarp runt på 30 träd
I norra Mörarp finns en cirka 2 500 meter lång slinga. Hela sträckan är tillgänglig för barnvagn, rullstol och liknande. Längs vägen kan du lära känna igen 30 olika trädslag som vi har märkt ut.

Kullaleden
Kullaleden invigdes i juni 2013 och är en ny delsträcka av Skåneleden. Den går längs kusten i Helsingborg och Höganäs kommuner mellan Kärnan i söder och Utvälinge i norr, via Kullaberg. Här i Helsingborg sammanfaller den långa sträckor med Landborgspromenaden.

Tallskogsleden – en rofylld vandring mellan Råå och Planteringen
Tallskogsleden sträcker sig cirka fem kilometer mellan Råå i söder och Planteringen i norr. I området fanns fram till slutet av 1700-talet vidsträckta flygsandsfält och ljungmarker, som då kallades ”Råå Ljung” eller ”Råå Sand”. Dessa marker bebyggdes och planterades med tall i början av 1800-talet för att förhindra sandflykten.

Källa: Helsingborg.se