Emmaboda

Bielkeleden 5,5 km

Vandringsleden följer stranden av Grimmansmålasjön. Med hjälp av spänger och broar når man den sägenomspunna Rostockaholme. Här bodde, i början på 1300-talet, Nils Turesson (Bielke). Nils var riddare och en av rikets mäktigaste män. Idag är det inte mycket som återstår av hans gård men de nya informationstavlorna ger ändå en bild av hur det kan ha sett ut.

Bilburna följer skyltning mot Rostockaholme i norra Lindås och kan parkera längst ut på näset. Efter en enkel promenad på 600 meter är ni framme vid gårdslämningarna. Leden fortsätter norrut och runt Grimmansmålasjön. Total längd ca 5,5 km. Denna sträcka kräver viss vandringsvana. Höst och vår fodrar den norra och nordvästra delen stövlar. Gående och cyklande från Emmaboda kan välja att ansluta till leden i Rasslebygd (följ vandringsledsskylt).

Leden är ett samarbete mellan Emmaboda kommun, Algutsboda Hembygdsförening, Emmabodabygdens Historiska Förening och Länsstyrelsen i Kalmar län.

Karta över Bielkeleden
Broschyr om Bielkeleden

Stampaleden 7 km
Sträcka:Start vid Johansfors glasbruk
Info: Emmaboda Fritid och Kultur 0471-181 28

Utvandrarleden, ca 120 km
Leden går genom tre kommuner, Emmaboda, Lessebo och Tingsryd. Leden är rund och det finns vandrarhem utmed leden på lämpliga avstånd. Digital karta över
Utvandrarbygden finns på

www.utvandrarleden.se/webbKarta/start.html. Kartorna kan skrivas ut.

www.emmaboda.se