Årjäng

Glaskogens naturreservat
Vi har anslutit egna vandringsleder till vandringslederna i Glaskogens naturreservat. Det betyder att ca 30 mil vandringsleder är tillgängliga från
stugorna på Björnsjöhöjden. tel 0570-440 70

Flyktingvägen Gångtid; Ca. 1,5 – 3 timmar
I gränstrakterna mellan Sverige och Norge finns det många spännande vandringsleder. Vissa användes som flyktingleder under andra världskriget.På Turistbyrån i Årjäng och Töcksfors kan du köpa en karta som ger dig detaljerade turbeskrivningar ”Friluftskart i Grenseland”. Flyktingmarschen följer i stora drag sträckan som användes under kriget. Startar från gården Skogstad. Uppe på åsen före Bergtjern finns Hägsätet, en avsats som är fin att rasta på. Flyktinglotsarna gick den vägen som är markerad på kartan och som troligen var säkrare under kriget. I förbindelse med flyktingmarschen tar det av en väg till höger strax före Svartvannet och denna leder till riksröys nr 35. Härifrån kan man ta Hansebakkeveien tillbaka till Skogstad. Vid myrområde på vägen till riksröys 35, står det en skylt som markerar vägen till Vittenbergtoppen och vidare söder om själva toppen ned över gränsen och norrut till en känd grotta, eller håla i berget. Den kallas både Vittenberggrotta och brennvinshula. Uppe på Vittenberstoppen har du en fin utsikt över Sverige.
Den andra vägen går i nordöstlig riktning ned i norra änden av Övre Hurr till Långvassdalen i Sverige.

Karl den XII väg Gångtid ca 2 timmar.
Detta är nog en av de mest intressanta historiska vägarna vi har. Den är också beskriven av den kända Stricker redan 1775. Den är byggd på befallning och
under uppsyn av ingen mindre än den store krigar-kungen, Carl den XII. V I
Lekehalla tar en väg mot väst. Här är vägen märkt västerut mot Fjölatjern och
vidare över riksgränsen in i Norge norr om joarknatten och grenseröys nr 33. Här är det tre Rödtjern på norrsidan av vägen före vi kryssar en skogsbilväg som kommer från Brutjernene vid E18. Så fortsätter vägen ner för några branta backar och alldeles förbi Brutjernshytta vid mellersta Butjern. Vidare västerut förbi ett stentag, och fortsätter norr om Fuglemosen. Därefter över en ny skogsbilväg, söder om Kisselbergmosen.

Kyrkvägen ca 2 timmar.
Korta ner sträckan genom att börja i Gråbol eller Skrädene Mellan Berget i Dalen och Töcksmarks kyrka. Vägen börjar vid Berget och går sedan vidare förbi Hansere. Härifrån leder kyrkvägen genom skogen till Västmon och Östmon i Gråbol Sedan fortsätter kyrkvägen österut och går över bäcken som kommer från Lilla Porsmyren. Därefter följer en stigning upp på Bockåsen och in i Skrädskogen. Här ligger en ”vilesten” och här passar det bra att ta en liten rast. Vidrae går vägen över Råbockdalen och sedan över några berghällar och in i skogsmark fram till ”Tällere”. Vägen fortsätter över en bäck och man kommer så småningom till Ringstad. Efter ytterligare vandring kommer man fram till Länsmansbråten som numera är folkracebana. Vägen leder sedan fram till bebyggelse och man passerar bron över sundet mellan Ärtetjärnsviken och Töck och kommer upp till kyrkbacken, målet för vår vandring. Den här vandringen tar ca 2 timmar, men om man vill korta ner sträckan går det att börja i Gråbol eller Skrädene.