Hällefors

Silverleden, 65 km  Orange ringar runt träd och stolpar
Kuperad bergslagsterräng i en rundslinga i trakten. Fem vindskydd med torrdass. Man passerar gruvhål, kolbottnar och torplämningar som minner om gamla tiders skogs- och bergsbruk. Den går genom trakter där silverbrytningen var omfattande under 1600-tale. Lämplig startplats är vid Hurtigtorpets skid- och friluftsanläggning i utkanten av samhället. Terräng med prägel av norrlandsnatur, rik på sjöar och vattendrag. I flera vatten är ädelfisk  inplanterad. Trakten är rik på älg och bäver. Silverleden, i sin helhet, är krävande att vandra.

Rastplatser
På sex platser finns rastplatser med vindskydd och på ytterligare fem platser finns det rastmöjligheter med bord/bänkar.

Sevärdheter
En vandring längs Silverleden bjuder på varierande naturupplevelser. På utsiktsberg har man milsvida vyer över bergslagsskogarna. Sjöarna bjuder på fina badmöjligheter. Leden passerar sevärdheter som Sävenfors, med fiskodling och rester av hytta från 1800-talet. Den passerar också  Silvergruvan, med gruvområde där silverbrytning ägt rum från 1600-talet fram till 1880, samt ett kvartsbrott, ett dagbrott där det bröts kvarts i början av 1900-talet. Övriga sevärdheter i området  är Knuthöjdsmossen naturreservat känd för smålom samt Krokborn, Sveriges äldsta folkpark.

Service och information
I Hällefors finns affärer, matservering och övernattningsmöjligheter. Vid Hurtigtorpet finns tillgång till dusch dagtid. Vid Sävsjön (Bergslagsgården) finns logi och matservering. För ytterligare upplysningar, kontakta Hällefors Turistbyrå, tel. 0591-120 01. Silverledskartan finns att köpa i Hällefors Bokhandel/Turistbyrå och i Måltidens Hus i Grythyttan. Hällefors kommun är huvudman, men leden sköts av Friluftsfrämjandet.

Karta över Silverleden finns på;

http://www.regionorebro.se/download/18.496b458b12917490fda80002460/Silverleden_2010.pdf

Mer information under: www.hellefors.se

Regionförbundets hemsida:  bit.ly/_silverleden

Friluftsfrämjandets hemsida: http://www.friluftsframjandet.se/hallefors

En trevlig vandringsskildring från Silverleden finns på Utsidan.se

http://www.utsidan.se/listresult.htm?_words=Silverleden