Västerås

Bruksleden 250 km,

Den längsta leden är Bruksleden – en vandringsled i Västmanland, Hallstahammar, Surahammar, Västerås, Skinnskatteberg, Norberg, Fagersta och Avesta kommun. Den sammanbinder bruksorterna i Västmanland och ansluter till Bergslagsleden. Det finns en raststuga med övernattningsmöjligheter. Dricksvattenkällor är iordningställda och grillplatser med ved, rastplatser med bord och bänkar samt sopmajor finns. Personal från Västerås stad röjer sly och gör viss avverkning. Ledmarkering kontrolleras, ved till grillar huggs och sopor töms.

www.bruksleden.se

Badelunda Fornstigen 4 km,

Johannisberg 4 km

Sundängen 4,2 km

Frösåker 2,5 km, 4 km, 6 km.

Svartånära

Svartådalen är ett naturskönt område med bland annat lövskog, alkärr, grova ekar, betesmarker och åbrinkar. Inom området finns också ett rikt fågelliv.
Svartånära är ett projekt med syftet är att göra så mycket som möjligt av Svartådalen tillgänglig för allmänheten genom att anlägga en vandringsled och kanotled mellan Västerås och Skultuna.
Den första etappen av vandringsleden mellan Billsta koloniområde förbi Åby gård till Skultunavägen nedanför Lista gård iordningsställdes 2007.
Idag är det lätt för rollatorer och barnvagnar att ta sig fram där. Leden är inte tänkt att användas av cyklar och mopeder.
För den som väljer vattenvägen med kanot har bryggor byggts vid Billsta och Skultuna. Ytterligare en brygga finns vid Lustigkulla vid Västerås tätort. Det finns också sittmöjligheter längs strräckan på särskilt vackra ställen.